Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen

Variable
Over deze activiteit
Altijd gedacht dat de Sint-Pieter de oudste en voornaamste kerk in Rome was? Dan heb je het goed mis! De Sint-Jan van Lateranen werd al gebouwd in het jaar 313. Pas in de middeleeuwen verhuisde de paus van de Sint-Jan naar de Sint-Pieter in Vaticaanstad. De Sint-Jan is de 'moeder' en het 'hoofd' van alle kerken ter wereld! En als je naar binnen loopt, snap je waarom.
Eenmaal binnen vind je vijf deuren; voor elk schip één. De rechter deur zit waarschijnlijk op slot, dit is de Heilige Deur die alleen in het heilige jaar wordt geopend (eens in de 25 jaar). Er is geen beginpunt, dus kies gewoon een andere deur die wel open is!
In elk schip dat je daarna binnenstapt, valt je mond open van verwondering! De ene heeft een verguld plafond, de ander gigantische marmeren beelden van apostelen, en de volgende het heilige altaar. Er wordt zelfs gefluisterd dat dit altaar stukken hout van Petrus' eucharistieviering bevat.
Als je de kerk dan toch echt gezien hebt, zet je jouw Rooms-katholieke avontuur voort in de doopkapel net buiten de kathedraal. Deze stamt af uit 315, de tijd dat men nog volledig werd gedoopt. Ja, dat lees je goed. Niet een schamel beetje water over het hoofd, maar hup een heel bad waarin je van top tot teen wordt ondergedompeld.
Daarna wandel je zo het voormalige thuis van de paus binnen. De paus loop je er helaas niet meer tegen het lijf - hij is inmiddels verhuisd naar het Vaticaans paleis - maar je vindt hier wel de heilige trap. Het verhaal gaat dat Jezus hier nog overheen heeft gewandeld!
Het gehele lateranen-complex bestaat verder nog uit Sancta Sanctorum (zijkapel van de heilige trap) met vele heilige relikwieën en het Lateraans klooster dat bekend is om z'n rustieke binnenplaats.
Sacrosancta lateranensis ecclesia omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput staat er op de gevel... En durf dit na een hele dag in het Lateranen-complex eens te ontkennen!
Kenmerken
Toerisme
75% Cultureel
60% Origineel
20% Uitgaansleven
15%